Drodzy uczniowie na platformie www.gov.pl/zdalnelekcje są lekcje z którymi zachęcam zapoznać się.
Marzec – tydzień 1

Lekcja 1. O substancjach, z których jest wytwarzana odzież

Klasa I LO SP

Temat: Czy wiesz, że gdyby nie skały wapienne, zaprawa wapienna prawdopodobnie nie towarzyszyłaby człowiekowi od tysiącleci? Jaka substancja łączy kredę szkolną, kamień w czajniku i marmurową rzeźbę Wenus z Milo?

Wykonaj prezentację ,,Skały wapienne -występowanie ,skład chemiczny i zastosowanie '' Minimum 15 slajdów, nie zapomnij wstawić zdjęć, filmików. Odeślij prace na adres: Barbarafila72@wp.pl Możecie wykorzystać platformę https://epodreczniki.pl/ 


Praca z chemii dla klasy pierwszej LO i Technikum po gimnazjum

Karta pracy

Analizujemy dodatkido żywności

1 .Przeprowadź analizę składu czterech produktów spożywczych na podstawie informacji umieszczonych na ich etykietach. Skorzystaj z tabeli (załącznik nr 2), w której przedstawiono dane dotyczące wybranych dodatków do żywności.

 

Nazwa produktu: _________________________________

Barwniki: ______________________________________

Konserwanty: ___________________________________

Przeciwutleniacze: _______________________________

Substancje zagęszczające i emulgatory: _______________

Regulatory kwasowości: ___________________________

Substancje słodzące: ______________________________

Nazwa produktu: _________________________________

Barwniki: ______________________________________

Konserwanty: ___________________________________

Przeciwutleniacze: _______________________________

Substancje zagęszczające i emulgatory: _______________

Regulatory kwasowości: ___________________________

Substancje słodzące: ______________________________

Nazwa produktu: _________________________________

Barwniki: ______________________________________

Konserwanty: ___________________________________

Przeciwutleniacze: _______________________________

Substancje zagęszczające i emulgatory: _______________

Regulatory kwasowości: ___________________________

Substancje słodzące: ______________________________

Nazwa produktu: _________________________________

Barwniki: ______________________________________

Konserwanty: ___________________________________

Przeciwutleniacze: _______________________________

Substancje zagęszczające i emulgatory: _______________

Regulatory kwasowości: ___________________________

Substancje słodzące: ______________________________

 

 

Załącznik nr 1

 

Ankieta

Wyraź swoją opinię – wstaw znak X w odpowiednie pola.

Składniki żywności oznaczone symbolami EXXX, np. E 320, E150d itp., są:

 

a)              zdrowe                                                               c)         sztuczne

b)              niezdrowe                                                         d)         naturalne

c)              niektóre zdrowe, inne niezdrowe                  e)         niektóre sztuczne, inne naturalne

 

-------------%---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Załącznik nr 2

 

Symbol

Nazwa

Symbol

Nazwa

barwniki

substancje słodzące

E160a

karoten

E954

sacharyna

E140

chlorofil

E951

aspartam

E150

karmel

E950

acesulfam K

E100

kurkumina

E953

izomalt

E101

ryboflawina

E952

kwas cyklaminowy

konserwanty

regulatory kwasowości

E280

kwas propionowy

E260

kwas octowy

E210

kwas benzoesowy

E338

kwas fosforowy(V)

E211

benzoesan sodu

E263

octan wapnia

E249

azotan(III) potasu

E270

kwas mlekowy

E250

azotan(III) sodu

E330

kwas cytrynowy

E251

azotan(V) sodu

E334

kwas winowy

E252

azotan(V) potasu

E339

fosforany sodu

E260

kwas octowy

E363

kwas bursztynowy

E220

tlenek siarki(IV)

E351

jabłczan potasu

E221

siarczan(IV) sodu

przeciwutleniacze

E200

kwas sorbinowy

E300

kwas askorbinowy

substancje zagęszczające i emulgatory

E330

kwas cytrynowy

E406

agar

E301

askorbinian sodu

E410

mączka chleba świętojańskiego

E302

askorbinian wapnia

E414

guma arabska

E325

mleczan sodu

E440

pektyny

E326

mleczan potasu

E400

kwas alginowy

E307–309

tokoferole

E460

celuloza

E303

askorbinian potasu

 Rozwiązane karty pracy proszę odesłać na adres: barbarafila72@wp.pl