Regulamin konkursu ,,Ekozdrowie”

 

Cele konkursu:

  • promowanie postawy odpowiedzialności za zdrowie swoje i innych,
  • rozwijanie zainteresowań prozdrowotnych i proekologicznych,

·         uwrażliwienie na problemy zdrowotne ludzi i planety Ziemi,

  • promocja zdrowia fizycznego i psychicznego,
  • realizacja programu wychowawczo – profilaktycznego szkoły i programu „Nasze Ekologiczne Pracownie”,
  • kształtowanie umiejętności logicznego myślenia i korzystania z posiadanej wiedzy,
  • wdrażanie do współdziałania w parze,
  • kształtowanie umiejętności stosowania wiedzy w praktyce,
  • rozwijanie świadomości racjonalnego gospodarowania zasobami przyrody,

·         pobudzenie uczniów do aktywnej działalności na rzecz swojego stanu zdrowia i środowiska.

Forma konkursu:

Konkurs o jest konkursem międzyszkolnym jednoetapowym. Uczniowie otrzymają do rozwiązania zadania testowe otwarte, diagramy, pytania ustnej odpowiedzi oraz zadania typu prawda – fałsz.

Uczestnicy:

Uczestnikami konkursu są uczniowie klas licealnych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Kamieńsku oraz uczniowie klas ósmych szkół podstawowych gminy Kamieńsk oraz szkół zaprzyjaźnionych.

·         Udział w konkursie jest dobrowolny.

·          W konkursie biorą udział dwuosobowe drużyny. Każda uprawniona do udziału w konkursie klasa wystawia 1 drużynę.

Terminy:

  • Składy zespołów  należy zgłosić do dnia 21. 03. 2023 r. do sekretariatu szkoły

- nr telefonu 44 6817 526 .

  • Konkurs odbędzie się 28 marca 2023r. na 2,3,4 godzinie lekcyjnej w sali nr 9 Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Tadeusza Kościuszki w Kamieńsku,

ul. Szkolna 4, 97-360 Kamieńsk.

·         Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi tego samego dnia po podliczeniu przez komisję konkursową zdobytych przez poszczególne zespoły punktów.

·         Uczestnicy konkursu w dniu konkursu  przedstawiają komisji konkursowej wypełnioną i podpisaną zgodę na upublicznianie wizerunku i danych osobowych - załącznik nr 1 oraz klauzulę informacyjną dotyczącą

przetwarzanie danych osobowych w celu organizacji oraz przeprowadzenia 

konkursu ,, Ekozdrowie” – załącznik nr 2.

Organizator:

Organizatorem konkursu jest Szkolne Koło PCK.

 

Komisja Konkursowa:

W skład Komisji Konkursowej wchodzą:

·      dyrektor szkoły - Ewa Ziółkowska,

·      nauczyciel chemii – Barbara Fila,

·      nauczyciel geografii – Barbara Tkacz,

·      nauczyciel biologii – Anna Trojak.

 

Przebieg konkursu:

 

I konkurencja – „Diagramy”

·           wyszukanie 10 wyrazów związanych z wylosowanym układem narządów człowieka

·           czas na przygotowanie odpowiedzi - 5 minut

·           punkty 0 – 5

II konkurencja -  „Hormony”

·         dopasowanie funkcji do nazwy hormonu

·         czas na przygotowanie odpowiedzi  - 5 minut

·         punkty  0 – 7

III konkurencja – „Wybór”

·                wybór jednej kategorii spośród trzech:

Ø   zdrowe odżywianie,

Ø   ekologia zdrowia,

Ø   choroby człowieka

·                wylosowanie 2 pytań z wybranej  kategorii

·                czas na przygotowanie odpowiedzi – 4 minuty

·                punkty:

- za odpowiedź z wybranej kategorii – po 2 punkty za każde pytanie.

IV konkurencja – „Prawda czy fałsz?”

·         pytania z w ogólnej wiedzy biologicznej (anatomia, fizjologia człowieka, zasady rolnictwa ekologicznego, wpływ środowiska na organizm człowieka, wpływ człowieka na jakość żywności, zasady profilaktyki chorób człowieka, alternatywne źródła energii)

·         wybór 3 pytań z listy

·         czas na przygotowanie odpowiedzi – 3 minuty

·         1 punkt za każdą poprawna odpowiedź.  

We wszystkich konkurencjach liczy się pierwsza odpowiedź.

V. Dogrywka

W przypadku zdobycia przez drużyny jednakowej liczby punktów przeprowadzane jest kolejne losowanie pytań z pozostałych z III konkurencji.

 

Zagadnienia:

·         anatomia i fizjologia człowieka,

·         zasady rolnictwa ekologicznego,

·         wpływ środowiska na organizm człowieka (smogi, pierwiastki ciężkie, nawozy sztuczne, zanieczyszczenia powietrz, wody, gleby, efekt cieplarniany, dziura ozonowa, promieniowanie UV),

·         wpływ człowieka na jakość żywności (zasady przygotowania i przechowywania żywności, konserwanty, ulepszacze, barwniki),

·         zasady profilaktyki chorób człowieka, czynniki chorobotwórcze,

·         alternatywne źródła energii.